Udgivelser

Hvert forår udgiver Forfatterskolen for unge og FGK en antologi med elevtekster. Herunder kan du se, åbne og læse alle Forfatterskolens antologier.

Tryk på bogen, så åbner den for dig. 
Det er Lene Sørensen Rose, der har lavet design og illustrationer. 

2023 FANGARME

FANGARME

Unge med sans for sprog flyder gennem verden på samme måde som havets gobler. De skvulper rundt, venter på et lækkert bytte, på gode historier og smukke ord, så sætter de sugekoppen fast, hiver det i land og spytter ordene ud i nye varianter.

Sådan fortæller menneskene verden. Og den, der kan fortælle verden, er den, der kan læse dens dybder.

FANGARME er den tiende antologi i rækken af forårsudgivelser fra Forfatterskolen for unge.

2022 L.U.V. Yourself

L.U.V. Yourself

Forfatterskolen for unges LGBT+ hold har skrevet denne bog. Den er blevet til i et samarbejde med UngKalundborg, UngHolbæk, Holbæk Bibliotek og Ung i Odsherred.

2022 Blikfang

Antologi #09

BLIKFANG er den niende antologi i rækken af forårsudgivelser fra Forfatterskolen for unge og dermed den niende dominobrik efter titlerne: ORD – ORDVOX – VOX POP – POPKORN – KORNMOD – MODLYS – LYSHAV og HAVBLIK.

I år bidrager syv forfatterskoler fra syv kommuner plus talentholdet FGK.

Unge, der vælger at gå på forfatterskolen for unge og FGK, er særlige, modige og enestående. De har mod til at dele deres ord og tanker, de har mod til at få respons og kritik på form og sprog, de har mod til at være med i et skrivende billedløst fællesskab. Det er unge, der er med til at skabe og fortælle verden. Det er dem, der er vores blikfang. Dem, der erobrer verden.

2021 Havblik

Antologi #08

HAVBLIK er den ottende antologi i rækken af forårsudgivelser fra Forfatterskolen
for unge og dermed den ottende dominobrik efter titlerne ORD – ORDVOX – VOX POP – POPKORN – KORNMOD – MODLYS og LYSHAV.

I år bidrager seks forfatterskoler fra seks kommuner plus talentholdet FGK. Én forfatterskole nåede ikke at komme i gang før coronanedlukningen, og alle andre måtte gå over til onlineundervisning. På den måde er HAVBLIK blevet et billede på de tomme skoler og øde gader, og på stilheden, der har lammet verden. Det blikstille hav er transparent og får os til at gennemskue vandet og livet. Og det er afspejlet i de tanker, man kan læse i teksterne her skrevet rørende, personligt, forskelligt og dygtigt af unge i alderen 12 til 23 år (de ældste på FGK).

2020 Lyshav

Antologi #07

Denne antologi hedder Lyshav. Lyshav, som det man kan opleve på en mørk scene, der pludselig bliver badet i lys. Som det man fornemmer, når man kigger ud over et spejlblankt lysende hav. Eller som det indre lys, der stråler fra havet af vores forestillinger og fantasi.

Havets dobbelthed spejler menneskets dobbelthed. I solskin ligner det lysende blå øjne, der ser ind i os, forstår vores tanker og hemmeligheder og giver os en følelse af lykke. I gråvejr er havet mørkt og tillukket og fylder os med angst.

Når unge skriver, dykker de – ligesom voksne, der skriver – ned i det mørke dyb og henter ord og tanker om liv, død og kærlighed, om eksistens, venskab, svigt og kriser frem i lyset. Syv forfatterskoler for unge samt forfatterskolens overbygning FGK har bidraget med tekster.

2019 Modlys

Antologi #06

MODLYS er sammensat af mod og lys. Mod som modig. Mod som at modne. Mod som at turde gå mod strømmen og mod det lys, som alle retter blikket imod: Skærme, overeksponering, forvrængede forestillinger om sandhed. At turde gå imod det og være den, der selv producerer fortællinger, at være den, der tør formulere ord om verden, det er dét mod, der findes på Forfatterskolen for unge. Et ægte modlys.

Lyset i Modlys er det lys, der kommer fra de unge selv. De lyser i mørket, eller de lyser anderledes og stærkere midt i lyshavet.

2018 Kornmod

Antologi #05

Kornmod er en lydløs sommertorden, hvor lynene springer fra sky til sky i stedet for at slå ned. Fænomenet ses sjældent, men når det sker, opleves det som magisk. I oldtiden troede man, at kornet først modnede, når Thor havde svinget hammeren over himlen.

Kornmod er også titlen på denne udgivelse fra Forfatterskolen for unge i Midt- og Vestsjælland. Dette år er særligt, for udover de seks forfatterskoler er der for første gang også tekster med fra FGK-holdet. FGK er en overbygning til Forfatterskolen for Unge. FGK står for ForfatterGrundKursus.

2017 POPKORN

Antologi #04

Forfatterskolen for unge er en popcornmaskine, hvor idéer, fortællinger og ord konstant popper op gennem elevernes hoveder, lander i hænderne og former sig på computeren til meningsfulde sammensætninger af ord. POPKORN er et billede på den overflod af kreativitet, der findes i unge, når bare de får de rette rammer at udfolde sig i.

POPKORN er også resultatet af seks forfatterskolers arbejde i 2016-17. Forfatterskolerne drives af bibliotekerne i Ringsted, Roskilde, Slagelse, Holbæk, Kalundborg og Odsherred.

2016 Voxpop

Antologi #03

En voxpop er, når en række tilfældigt udvalgte personer udtaler sig om et bestemt emne.

En voxpop udsiger en sandhed om verden og om de mennesker, der har udtalt sig. En Voxpop på Forfatterskolen for unge er, når en række særligt udvalgte unge udtaler sig om lige præcis det, de har lyst til, og på den måde, de synes, er den rigtige for dem. Det særligt udvalgte ved denne bogs unge forfattere er, at de er teenagere, bor i Midt- og Vestsjælland og går på forfatterskole i Holbæk, Roskilde, Slagelse, Kalundborg eller Odsherred – og elsker at skrive.

2015 Ordvox

Antologi #02

Vox er stemmer. Vox er at vokse. Vox er at sætte ord i verden. Ord, der vokser og ord, der sætter sig fast. Enogtres unge fra otte forfatterskoler i Midt- og Vestsjælland har skrevet ORD VOX. Det er næsten voksne stemmer, og de vokser i bevidstheden og øregangene. Det er alvorlige ord, blodige, skøre, triste, modige og sjove ord. Det er unge med tanker og talent, der har gået på Forfatterskole for Unge.

2014 Ord

Antologi #01

Ord var her før os, og de er her stadig, når vi er borte. Når unge skriver, er det fordi, det er nødvendigt at sætte ord i verden, standse øjeblikket ud og sætte et aftryk, nødvendigt at forstå verden og digte sig ind i historien. Forfatterens mantra er: Jeg skriver, altså er jeg.

Sådan er det både, når man er gammel og ung. Og selvom vi slår det hen med latter og siger, ja ja, men det er vigtigere at være forelsket, spise snøfler og have det godt med sin familie, så ved alle, der skriver, at ordenes betydning rækker ud over alt andet.